Veelgestelde vragen
Jazeker! Er zijn verschillende soorten trillingen te onderscheiden;
Bij het bepalen van de impact van trillingen wordt er onderscheid gemaakt in de duur van de trillingen
- Kortdurend, trillingen die één of een paar keer voorkomen, bijvoorbeeld bij een explosie
- Herhaald kortdurend, denk aan heiwerkzaamheden of verkeer
Continu, door bijvoorbeeld machines of bij het intrillen van damwanden
Hoe vaker trillingen voorkomen, hoe lager de toelaatbare waarden liggen van de trillingen
Een trillingsbron, denk aan een heimachine, laat een huis trillen. Als een huis gaat trillen kunnen er scheuren ontstaan in de constructie; in de muren of de plafonds. Daarnaast kan het huis gaan verzakken, scheef gaan staan. Dat heet zetting van een huis.
Voor een trillingsmeting heb je een meter nodig die trillingen kan meten volgens de richtlijn. In Nederland is dat de SBR richtlijn. Deze meter wordt aan de muur van je huis vastgemaakt met een schroefje. De meter zit vast aan de muur en trilt daarom op dezelfde wijze als de muur. De trillingen worden gemeten en direct draadloos doorgestuurd naar de servers van Trillingsmeting.com. Alle apparatuur bij trillingsmeting.com voldoet aan de SBR richtlijn.
Een trillingsmeter meet de sterkte en de frequentie van een trilling. De sterkte wordt weergegeven in millimeter per seconde. De combinatie van de frequentie en de sterkte van de trilling bepaalt de het risico van de trilling en de kans op schade. In de meter wordt meteen bepaald of een trilling een te hoge waarde heeft, een waarde die de grens overschrijdt. Bij overschrijding van de grenswaarde wordt er een waarschuwings-sms gestuurd.
Trillingsmeter.com heeft altijd apparatuur beschikbaar. De installatie van een trillingsmeter kost tussen de 15 en 30 minuten. In de meeste gevallen kunnen wij binnen 24 uur meters plaatsen.
Dat is helemaal afhankelijk van de situatie. Bij bouwwerkzaamheden duurt de meting veelal zolang als er bouwwerkzaamheden zijn. Bij trillingen van verkeer wordt er meestal een paar weken gemeten.
Er is geen wetgeving over het meten van trillingen. En het meten van trillingen is niet bij wet verplicht. We zien echter wel steeds meer dat gemeenten of verzekeraars het doen van metingen voorschrijft. En ook bouwbedrijven zelf kiezen er meestal voor om metingen uit te voeren. Het meetrapport kan namelijk ook aantonen dat de trillingen onder de norm zijn gebleven. Bij een discussie over de verantwoordelijkheid van de schade wordt er altijd gevraagd wordt naar een meetrapport. Met dat meetrapport in de hand kan je aantonen dat trillingen over de grenswaarde zijn heengegaan en ook dat de trillingen afkomstig zijn van een bepaalde bron, bijvoorbeeld een heistelling of een graafmachine. Zonder juiste metingen is het moeilijk om aan te tonen of trillingen de oorzaak zijn van schade.
Er is geen regelgeving waar in staat dat werk moet worden stilgelegd als trillingen te sterk zijn. In veel gevallen zie je wel dat bouwbedrijven alleen mogen bouwen als ze er voor zorgen dat trillingen niet boven een bepaalde waarde uitkomen. En mocht dat wel gebeuren, dat ze dan het werk moeten stilleggen en maatregelen moeten nemen om minder trillingen te veroorzaken. In de meeste gemeenten kan je ook met bouw en woning toezicht bellen als trillingen te sterk zijn en dan komen zij ter plaatse contoleren en leggen het werk stil als ze dat nodig achten.
Trillingsmetingen zijn mogelijk vanaf 30 euro per dag. Dat is inclusief het verkrijgen van de trillingsmetingen met de analyse in PDF formaat. Het plaatsen van de meters en de reiskosten worden apart in rekening gebracht.
Alle metingen zijn real time te volgen. Er is een website waarop je kan inloggen met een inlogcode en daar zie je de metingen van jouw trillingsmeters. Zo zie je meteen of de trillingen de grenswaarde overschrijden.
In principe kan je zelf een trillingsmeting uitvoeren. Maar er zijn voorschriften voor het uitvoeren van een correcte trillingsmeting. Trillingsmeting.com plaats altijd zelf de meters of laat die doen doorr een partner die daar ook in gespecialiseerd is. Dat voorkomt dat achteraf een meting kan worden afgekeurd.
